Jak se správně učit

Jak to jenom udělat, aby nám slovíčka či gramatické poučky lezly do hlavy… Bohužel většinou nepomáhá dát si sešit pod hlavu, ale nezoufejte! Stačí jen trochu poznat sám sebe a vybrat si metody, které vám osobně nejvíce vyhovují.

Extroverti vs. Introverti

V první řadě si položte otázku, jestli se vám nejlépe učí, když jste sami nebo v kolektivu. Extrovertní typy upřednostňují učení ve skupinách nebo ve dvojicích, kdy se mohou vzájemně dělit o své postřehy, probírat nejasnosti a třeba se i zkoušet ze slovíček. Introverty tohle všechno ruší, raději si někde v klidu sami sednou a všemu přijdou na kloub na vlastní pěst.

Zapojení smyslů

Teď už víme, jaké prostředí nám nejlépe vyhovuje, a můžeme se podívat na různé přístupy k samotnému učení. Využíváme při něm našich smyslů a každý z nás má většinou jeden, kterým se učí nejefektivněji, i když se může jednat i o jejich kombinace.

Zrak

Při učení potřebujete spoustu vizuálních vjemů – obrázky, grafy, tabulky, psanou podobu slova, ale také přímý kontakt s učitelem, abyste mohli vnímat jeho gesta a výraz obličeje. Při učení využívejte různé barvy na podtrhávání a označování důležitých informací, používejte různé typy a velikosti písma, své slovníčky doplňujte vlastními malůvkami, gramatiku si uspořádejte do přehledných tabulek.

Sluch

Pro vás je nejlepší si angličtinu naposlouchat. Slyšíte řeč svého učitele (a nejlépe po něm hned opakujete), baví vás poslechová cvičení na CD, poslouchání písniček nebo sledování filmů v původním znění. Svou roli pro vás hraje i intonace, větná melodie a zabarvení hlasu učitele. Snadno si zapamatujete rytmizované celky, písničky a říkanky. Proto vám může pomoci, když si těžko zapamatovatelná slovíčka nebo fráze budete zpívat nebo říkat různým hlasem (nahlas, potichu, rychle, vysoko). Na konci učení si zkuste nahlas přeříkat důležité informace, jako byste je sami chtěli někoho naučit.

Pohyb

Vám rozhodně nestačí jen pasivně sedět za stolem a něco se učit zpaměti. Potřebujete si věci osahat, vyzkoušet, reálně s nimi pracovat. Dobře se vám učí při pohybu (při chůzi, cvičení na rotopedu), rádi plníte úkoly vyžadující i fyzickou aktivitu (nejen se slovíčka naučit, ale třeba si je vystřihnout, roztřídit, nalepit podle kategorií) a potřebujete často měnit druh činnosti. Mohlo by vám vyhovovat učení v reálných situacích – při procházce v zoo si hned vyhledáváte jména zvířat ve slovníku, při nákupu si rozhovor v duchu říkáte v angličtině apod.

Gardnerova teorie mnohočetných inteligencí

Tak tu už si necháme na příště. Aspoň se máte na co těšit:)

Kontakty

Bc. Ryan Sandoval (jednatel)

tel.: +420 775 183 624 (CZ)

tel.: +420 773 177 621 (EN)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Účet: 2500709613/2010

IČO: 03612422

Tipy pro Vás

Vážení rodiče a studenti. V týdnu od 12.9.2022 začínají kurzy a kroužky AJ. O začátcích kurzů a kroužků budou všichni řádně přihlášení informováni prostřednictvím emailu/sms. Do všech kurzů a kroužků je možné se přihlásit na hlavní stránce. V případě dotazů jsme Vám k dispozici na našich kontaktech. Přejeme Vám úspěšný vstup do nového školního roku a těšíme se s Vámi na viděnou. Tým EE

 

 

 

 

Vážení rodiče, vydané reporty naleznete ve formátu pdf k tisku či stažení v sekci Publikujeme/Reporty.

 

© 2011 - 2024 English Education

O webu