Všichni jsme chytří! (ale každý jinak)

„Bože, já jsem tak hloupý/hloupá, když nedokážu ani spočítat jednoduchou rovnici/pochopit předpřítomný čas/zapamatovat si vzoreček, jméno autora, pár slovíček…“ Taky si to někdy říkáte? V tom případě mám pro vás dobrou zprávu – hloupí rozhodně nejste! V roce 1983 přišel doktor Howard Gardner s myšlenkou, že každý je chytrý na něco jiného. Takže pokud vám něco nejde, budete dobří zase v něčem jiném.

Doktor Gardner rozlišuje sedm základních druhů inteligencí. Podle toho, kterou máte nejvíc rozvinutou, vám určité věci půjdou dobře a nejspíš si tak budete i vybírat své povolání. My se teď podíváme na to, jak by se jednotlivé druhy inteligence daly využívat při učení se cizím jazykům:

  • Verbálně-jazyková

Učit se jazyky je pro vás přirozené jako dýchání. Dobře se vyjadřujete, umíte utřídit své myšlenky a rádi komunikujete. Nejlépe se učíte čtením, psaním a posloucháním příběhů a konverzací.

  • Logicko-matematická

Vše si potřebujete utřídit, najít ve věcech smysl a řád. Pomůže vám, když si nové poznatky budete organizovat do tabulek a přehledů.

  • Vizuálně-prostorová

Máte dobrou abstraktní představivost. Co se týče jazyků, snadno řešíte přesmyčky, osmisměrky a hlavolamy. Zkuste s prostorem pracovat i při učení – využívejte plochu papíru kreativním způsobem, aby se vám informace snáze pamatovaly (gramatika vždy nahoře, slovíčka vypsaná dole pod textem, apod.)

  • Tělesně-pohybová

K učení potřebujete pohyb, což může být u jazyků docela problém. Dobře si pamatujete spíše přes své tělo než přes slova či výrazy. Pomůže vám časté střídání činností a možnost pohybu při výuce.

  • Hudební

Velmi dobře odposloucháte melodii a přízvuk jazyka, takže působíte dojmem skutečného rodilého mluvčího. Dobře se učíte pomocí písniček a říkanek. Správně určujete přízvučné slabiky a potřebujete si najít ten správný rytmus.

  • Interpersonální

Je pro vás důležité začlenit se do skupiny, všechno společně probírat, máte rádi cvičení ve dvojicích i ve skupinách a často se stáváte vůdci celé skupiny, kteří určují, jak rychle nebo pomalu se bude ve výuce postupovat. Doporučuji vám co nejvíc cestovat, abyste mohli znalost svého jazyka prověřit s co nejvíce cizími lidmi.

  • Intrapersonální

Nejraději se učíte sami. V klidu si zalezete s knihou nebo učebnicí, a teprve když něčemu nerozumíte, požádáte o pomoc svého učitele. Z kurzů vám nejlépe vyhovuje individuální výuka.

Věřím, že jste se alespoň v jedné charakteristice našli a že vám to usnadní vaše další studium jazyka. Máte potomka v nějakém z kurzů angličtiny pro děti? Časem vám možná tento přehled pomůže usnadnit mu studium.  

Kontakty

Bc. Ryan Sandoval (jednatel)

tel.: +420 775 183 624 (CZ)

tel.: +420 773 177 621 (EN)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Účet: 2500709613/2010

IČO: 03612422

Tipy pro Vás

Vážení rodiče a studenti. V týdnu od 12.9.2022 začínají kurzy a kroužky AJ. O začátcích kurzů a kroužků budou všichni řádně přihlášení informováni prostřednictvím emailu/sms. Do všech kurzů a kroužků je možné se přihlásit na hlavní stránce. V případě dotazů jsme Vám k dispozici na našich kontaktech. Přejeme Vám úspěšný vstup do nového školního roku a těšíme se s Vámi na viděnou. Tým EE

 

 

 

 

Vážení rodiče, vydané reporty naleznete ve formátu pdf k tisku či stažení v sekci Publikujeme/Reporty.

 

© 2011 - 2024 English Education

O webu